Nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) voor advocaten
Deze samenvatting is bedoeld als een beknopte weergave van de belangrijkste wijzigingen in de Wwft. Raadpleeg altijd de officiële tekst van de wet en de richtlijnen van de Nederlandse Orde van Advocaten voor de meest nauwkeurige informatie.
Grote kantoren:
- Moeten een compliance officer hebben als er minimaal één Wwft-zaak per jaar wordt behandeld.
- Moeten jaarlijks een schriftelijke Wwft-auditrapportage laten opstellen.
Middelgrote kantoren:
- Moeten een compliance officer hebben als tenminste 10% van alle zaken Wwft-diensten zijn (was 50%).
- Moeten een Wwft-auditrapportage laten opstellen eens per drie jaar.
Alle kantoren:
- Kunnen gebruikmaken van een model Excelbestand voor het bijhouden van de Wwft-administratie.
- Advocaten en medewerkers die Wwft-zaken ondersteunen, moeten een VOG overleggen bij indiensttreding en elke vijf jaar daarna.
- Moeten een risicobeleid opstellen en regelmatig evalueren.
- Bij verscherpt cliëntenonderzoek moet de informatie vaker worden geactualiseerd (6 maanden, 1 jaar of 2 jaar) en moet er worden beoordeeld of er risicobeperkende maatregelen nodig zijn.
- Voordat een FIU-melding wordt gedaan, moet er altijd overleg plaatsvinden met een collega, de compliance officer of het Kenniscentrum Wwft.
- Er is een nadruk op het herkennen van 'Red Flags' (signalen die wijzen op witwassen of terrorismefinanciering), zoals afkomst van middelen, ongebruikelijke transacties en tegenstrijdige informatie.
Opleidingsverplichtingen:
- Verschillende cursussen voor verschillende functies, zoals Wwft-verantwoordelijke, compliance officer, Wwft-plichtige advocaat, en ondersteuners.
- Advocaten die geen Wwft-zaken doen, hoeven geen cursus te volgen, maar dit wordt wel aanbevolen.
Pas toe of leg uit:
- Advocaten en kantoren mogen afwijken van de regels, mits ze aan de deken kunnen uitleggen dat hun eigen invulling toereikend is ("pas toe of leg uit").
Modelrisicobeleid:
- Het modelrisicobeleid verwijst naar publicaties van organisaties zoals NRA, SNRA en FATF, die risicofactoren voor witwassen en terrorismefinanciering beschrijven.
- Relaties met landen waarvoor sancties gelden, worden gezien als verhoogd risico.
- Concrete uitwerking van de monitoringsverplichting, met richtlijnen voor het actualiseren van cliëntgegevens, het beoordelen van risico's en het nemen van risicobeperkende maatregelen.